Wist je dat je darmen invloed kunnen hebben op hoe jij je voelt?

Je darmen kunnen invloed hebben op hoe jij je voelt

Volgens onderzoekers is er een verband tussen je darmgezondheid en hoe je je voelt. Je kunt daarom je darmen zien als een soort van tweede brein.

Hoe dat precies zit?
In je darmen verblijven zo’n honderd biljoen bacteriën. Al deze bacteriën samen zijn je microbioom van je darmen, ook wel bekend als je darmflora. De darmflora is voor iedereen uniek. Net zo uniek als een vingerafdruk.

Gelukkiger dankzij gezonde darmen?
Verschillende onderzoeken naar welzijn en de bacteriën in het lichaam laten zien dat bacteriën - die dus in je darmen verblijven - invloed kunnen hebben op je geestelijke gezondheid. Zo wijst onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven uit dat mensen die zich minder gelukkig voelen, bepaalde darmbacteriën missen.

Onderzoeker Jeroen Raes en zijn team hebben bewijs gevonden dat darm microben met het menselijke zenuwstelsel kunnen 'praten' door stofjes te produceren. Op deze manier communiceren ze als het ware met de hersenen. Je darmflora lijkt dus daadwerkelijk invloed te hebben op hoe jij je voelt.

(Voedings)stof tot nadenken
De darmflora heeft een belangrijke functie bij het verteren van voedsel, maar het kan daarnaast ook invloed hebben op hoe jij je voelt. Het is daarom extra belangrijk om goed voor je buik te zorgen.

Voeding heeft op zijn beurt weer effect op de bacteriehuishouding in de darmen. Onderzoek van Universitair Medisch Centrum Groningen wijst uit dat de positieve effecten op de darmflora het grootst zijn, wanneer je gezond en gevarieerd eet.

Daarbij kan bepaalde voeding, zoals fruit, groente, gefermenteerde producten en vezels een positief effect hebben op de diversiteit van de darmflora. En dit is weer van groot belang voor een gezonde buik.


  • URL gekopieerd naar klembord