Veelgebruikte termen rondom spijsvertering

Veelgebruikte termen rondom spijsvertering

Microbioom, bacteriën, darmflora, spijsvertering…dit heeft alles te maken met je buik. Maar wat betekent dit nou eigenlijk?

Spijsvertering
Het eten en drinken dat je lichaam binnen krijgt, wordt tijdens de spijsvertering geknipt in kleine stukjes. De voedingsstoffen worden vervolgens opgenomen en omgezet in bouwstenen en energie voor het lichaam.

Microbioom
Een heel breed begrip. Dit zijn alle micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, virussen en gisten, die van nature in een bepaalde omgeving voorkomen. De micro-organismen in en op ons lichaam worden samen ons microbioom genoemd.

Darmflora
Er leven grote groepen bacteriën en micro-organismen in jouw darmen, samen vormen ze de darmflora. Welke soorten bacteriën dit zijn, verschilt sterk per persoon. Iedereen heeft daarmee een unieke darmflora. Je darmflora is net zo uniek als je vingerafdruk.

Bacteriën
Via de darmen komen veel stoffen ons lichaam binnen: goede én slechte bacteriën. De groei van goede bacteriën zorgt ervoor dat slechte bacteriën minder sterk kunnen groeien. Hierdoor ontstaat dus een nieuwe balans in je darmflora. Elk volwassen mens heeft ongeveer 10 biljoen bacteriën in zijn of haar darmen - dat is 1500 keer meer dan het aantal mensen op aarde! Het is een vreemde gedachte, maar maak je geen zorgen, al deze darmbacteriën doen je geen kwaad. Sommige zijn zelfs gunstig voor je.

  • URL gekopieerd naar klembord