You are here!!


Hoe laat je op je werk zien wat je in je mars hebt

Je bent goed in je werk. Het is belangrijk dat je collega's en klanten dat niet alleen waarderen, maar dat ze ook zien dat je het in je hebt om je verder te ontwikkelen en door te groeien. Als je kwaliteiten en talenten worden gezien, zet je niet alleen stappen in je carrière, maar word je ook extra gestimuleerd om je doel te bereiken!

Wees aanwezig

Het is belangrijk om zowel fysiek als mentaal aanwezig te zijn - niet alleen bij vergaderingen, maar bij elk zakelijk gesprek dat plaatsvindt. Word je uitgenodigd voor een vergadering die jou niet rechtstreeks aangaat, neem dan toch de moeite om die vergadering bij te wonen. Alleen al het feit dat je aanwezig bent, zal worden opgemerkt en gewaardeerd. Daag jezelf uit om regelmatig te reageren. Alleen al door het stellen van een vraag of iets toe te voegen aan iemands voorstel, laat je zien dat je geïnteresseerd en betrokken bent. Je collega's zullen dit bewust (of onbewust) opmerken en waarderen.

Vraag om feedback

Het is belangrijk om regelmatig bij anderen na te gaan hoe je functioneert (of hoe een project verloopt). Enerzijds weet je zo direct of je klant/collega ontevreden is over een onderdeel in je werk en kun je de situatie oplossen voordat het een probleem wordt. Anderzijds zal als alles goed verloopt, je verzoek om feedback je klant/collega laten inzien hoe goed en efficiënt je bent.

Blijf positief

Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Maar een enthousiaste, positieve instelling zorgt er niet alleen voor dat collega's graag met je samenwerken, het heeft ook een positieve uitwerking op hoe jij je voelt.

Toon je leiderschapskwaliteiten

“Houd voor ogen dat leiderschap nooit om technologie, maar om mensen draait.” (Bob Burg). Leiderschap heeft alles te maken met het inspireren van mensen. Treed tactvol op en laat je coachende vaardigheden zien door minder ervaren collega's onder je hoede te nemen. Door een voorbeeldfunctie aan te nemen voor deze collega's, dwing je niet alleen hun respect af, maar zullen ook andere collega's je inspanningen en natuurlijk leiderschap opmerken.

Wees een teamspeler

Het tonen van je leiderschapskwaliteiten is belangrijk als je op je werk wilt laten zien wat je allemaal in je mars hebt. Het is echter net zo belangrijk dat je laat zien hoe goed je met anderen kunt samenwerken. Neem de tijd om naar de mening van anderen te luisteren en vermijd negatieve kritiek. Feliciteer, waar mogelijk, teamgenoten met gezamenlijk behaalde successen. Zoiets zullen ze onthouden.

Gebruik je creativiteit

Je bent van nature intelligent en creatief. Zorg dat je collega's dat inzien! Beschouw ieder probleem als een mogelijkheid om je kwaliteiten en talenten te laten zien en probeer als eerste met een oplossing te komen. Soms kan het helpen om daarbij 'outside the box' te denken. Het creatief omgaan met tegenslagen zal als positief worden gezien. Je kunt je creativiteit ook gebruiken door bijvoorbeeld suggesties te doen voor het verbeteren van de workflow, het verbeteren van de effectiviteit of het stroomlijnen van een bepaald proces. Door tijd te investeren in het makkelijker en efficiënter maken van ieders leven, zullen je collega's je creativiteit gaan waarderen.

Aanbevolen voor jou